Decimal Fraction Question & Answer in Hindi SET -1

In this article you read about decimal fraction in hindi Decimal Fraction Questions & answer in Hindi.Decimal fraction .decimal fraction question in hindi
Decimal Fraction Question & Answer in Hindi

Decimal Fraction Question & Answer in Hindi

Q1: How many digits will be there to the right of the decimal point in the product of 89.635 and .02218?
A. 7
B. 5
C. 8
D. 6
Answer: A

Q2: 926+9.026+0.926+9.0026?
A. 944.1246
B. 944.9446
C. 944.9546
D. 944.4246
Answer: C

Q3: The value of (729.124932*0.042932*2.9233376) / (0.0683*97.671*999.6289) is closest to-
A. 0.003
B. 0.03
C. 0.3
D. 3
Answer: B

Q4: Which of the following is equal to 0.024*106
?

A. 2400000
B. 240000
C. 24000
D. 2400
Answer: C

Q5: 0.004 * 0.5?
A. 0.02
B. 0.002
C. 0.0002
D. 2
Answer: B

Q6: If 2994/ 14.5 = 172, then 29.94/ 1.45 = ?
A. 0.172
B. 17.2
C. 172
D. 1.72
Answer: B

Q7: Which of the following is least-
A. 0.2
B. 1/ 0.2
C. 0.002
D. (0.2)2
Answer: D

Q8: How many digits will be there to the right of decimal point in product of 95.75 * 0.02554?
A. 7
B. 5
C. 6
D. None of these
Answer: C

Q9: 4.036/ 0.04 gives-
A. 1.009
B. 10.09
C. 100.9
D. None of these
Answer: C

Q10: What decimal of an hour is second?
A. 0.0025
B. 0.256
C. 0.00027
D. 0.000126
Answer: C

Q11: When 0.232323.... is converted into fraction, the result will be-
A. 1/5
B. 2/9
C. 23/99
D. 23/100
Answer: 23/99

Q12: Which of the following fractions is greater than 3⁄4 and less than 5/6?
A. 1⁄2
B. 2/3
C. 4/5
D. 9/10
Answer: 4/5

Q13: 0.002 * 0.5=?
A. 0.0001
B. 0.001
C. 0.01
D. 0.1
Answer: B

Q14: Arrange the following in descending order-
A. 9/11 > 8/9 > 3/5 > 4/7
B. 9/11 > 8/9 > 4/7 > 3/5
C. 8/9 > 9/11 > 3/5 > 4/7
D. 9/11 > 3/5 > 8/9 > 4/7
Answer: C

Q15: What is the value of 35/0.7-
A. 400
B. 500
C. 505
D. None of above
Answer: B

Q16: Evaluate (10.3 * 10.3 * 10.3 + 1) / (10.3 * 10.3 - 10.3 + 1)
A. 113
B. 1.13
C. 11.3
D. 0.113
Answer: C
MPORTANT DOWNLOAD LINKS:- 

RRB GROU D के एग्जाम में पूछे गए नंबर सिस्टम से सारे क्वेश्चन PDF में डाउनलोड करने के लिए CLICK HERE
SSC के एग्जाम में पूछे गए नंबर सिस्टम से सारे क्वेश्चन PDF  में डाउनलोड करने के लिए  CLICK HERE
100+ NUMBER SYSTEM QUESTION &  ANSWER IN PDF (Hindi & English) - CLICK HERE
     NUMBER SYSTEM HAND WRITTEN NOTES DOWNLOAD - CLICK HERE
Chapter Wise SSC & RAILWAY  के एग्जाम में पूछे गए MATH All Questions  -   CLICK HERE
Chapter Wise SSC & RAILWAY  के एग्जाम में पूछे गए Reasoning All Questions -  CLICK HERE

आप जानते है पिछले साल हुआ एग्जाम के क्वेश्चन पेपर(Previous Year Question ) में पूछे गए क्वेश्चन आने वाले एग्जाम के सही तरीका बताता है एग्जाम के तैयारी का | पिछले एग्जाम(Previous Year Question Paper) के अध्यन से एग्जाम के सिलेबस क्वेश्चन के संख्या नेगेटिव मार्किंग आदि के बारे पता चल जाता है

LATEST PREVIOUS YEAR QUESTION PAPER
P

JOIN ON SOCIAL MEDIA :-
  • FOR REGULAR UPDATE JOIN US ON TELEGRAM  - CLICK HERE
  • FOR REGULAR UPDATE JOIN US ON FACEBOOK  - CLICK HERE
  • FOR REGULAR UPDATE JOIN US ON INSTAGRAM - CLICK HERE
  • FOR REGULAR UPDATE JOIN US ON TWITTER       - CLICK HERE


IF YOU WANT GIVE US ANY SUGGESTION PLZ EMAIL US .EMAIL-helpquestiongk@gmail.com

आप किसी भी समय ,कही से भी आप Math के क्वेश्चन का प्रैक्टिस कर सकते है |आप questiongk.com से प्रतिदिन रीजनिंग, जनरल नॉलेज ,मैथ क्वेश्चन का प्रैक्टिस कर सकते है वो भी फ्री में 

आपको इस ARTICE  में कोई भी त्रुटि दीखता है ,तो आप कमेंट सेक्शन में कमेंट जरूर करे |
त्रुटि बताने के लिए QUESTIONGK आपका सदा आभारी रहेगा | आप इससे शेयर करे अपने दोस्तों के साथ शेयर करने के लिए निचे दिए गए शेयर बटम पर क्लिक करे | 

Post a Comment

0 Comments